Ölümsüzleştiği Tarih:19 Temmuz 2009
Naciye Büyük yoldaş, Sivas’ın Boğazören köyünde yoksul Kürt emekçisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Mazlum Kürt halkına ve Alevi toplumuna ait olmanın, yoksulluğun yaratığı zorlukları yaşamış olmanın yanı sıra, daha çocuk denilecek yaşlarda bu sistemde kadın olarak var olmanın da her türlü bedelini ödemiştir. Başlarda sınıf bilincinden uzak da olsa yaşadıklarına duyduğu öfkeden kaynaklı mücadeleyi her zaman esas almıştır. Naciye yoldaş, yaşadığı sınıfsal, cinsel ve ulusal baskılarla birlikte, yaşamın neredeyse tüm acılarını tanımış, ancak bütün bunlar karşısında boyun eğip, sistemin yaratığı kadın tipi olmayı hiçbir zaman kabul etmemiştir.
Daha 14 yaşındayken zorla evlendirilmesine karşı direnmiş, 16 yaşında gördüğü her türlü şiddete ve karşılaştığı tepkilere rağmen eşinden ayrılmış, 2 yıl ayrı kaldığı eşiyle tekrar ikinci kez zorla evlendirilmiş ve yine her türlü zorluğa rağmen ayrılarak yaşam kavgasını tek başına vermiştir.
Tüm isteğine rağmen okutulmayan ve çocuk yaşta evlendirilen Naciye yoldaş, kendi ayakları üzerinde durma çabasını sürdürdüğü İstanbul’da çalıştığı Kartal ekmek fabrikasında devrimci fikirlerle tanışmıştır. Naciye Büyük, devrimcilerin ve devrimci yaşamın bir parçası olmayı, sonraki yıllarda mülteci olarak yaşamaya başladığı Almanya’da da yaşamının sonuna kadar sürdürmüştür.
Partizan ailesinin bir parçası olarak, örgütlü mücadele içinde yaşlı bedenine rağmen gençlerle iç içe olmuş, militan eylemlerden, kadın çalışmasına, yayın ve alan çalışmasına kadar bir çok görevi layıkıyla yerine getirmiştir.
Naciye yoldaş, 15 Temmuz gecesi beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılmış, tüm müdahalelere rağmen 19 Temmuz 2009’da yaşama gözlerini kapatmıştır.