Ölümsüzleştiği tarih: 22 Kasım 1986
1956 yılında Erzincan Refahiye Odunlu köyünde dünyaya gelen Ali Rıza Boyoğlu’nun çocukluğu köyünde geçmiştir. Daha sonra ekonomik nedenlerden dolayı İstanbul’a göç ederek Tuzla’ya yerleşirler. 1980 öncesinde mücadeleye başlayan Ali Rıza Boyoğlu (İşçi kod adlı) Tuzla’da bir taraftan okula giderken diğer taraftan da okul harçlığını çıkarabilmek için ayakkabı boyacılığı yapmaya başlar. Ekonomik zorluklar okuluna daha fazla devam etmesini engeller. Aile bütçesine katkıda bulunabilmek amacıyla Tuzla Presiz fabrikasına işçi olarak girer. Kısa sürede işçiler arasında çok sevilen biri haline gelir, işçi temsilcisi seçilir. Bu sürede fabrikada, sınıf bilinçli işçilerin kalesi durumuna gelir. Ali Rıza Boyoğlu zamanla yalnızca çalıştığı fabrikanın değil, yaşadığı bölgenin de doğal önderi haline gelmiştir. Bu durum sivil faşistlerin, sosyal faşist sendikaların örgütlü işçi mücadelesine saldırılarının yoğunlaşmasını da beraberinde getirir. Ali Rıza Boyoğlu’nun bölgedeki etkisini kırabilmek amacıyla devlet çareyi Onu engellemekte bulur ve Ali Rıza Boyoğlu asılsız iddialarla gözaltına alınır. Günlerce süren işkencelerden sonra tutuklanarak hapishaneye konulur. Gerek işkencede gerekse hapishane koşullarında hep direnişi büyüten Ali Rıza Boyoğlu, 7 yıllık hapishane yaşamından sonra kavganın ortasına atılmada bir an bile tereddüt etmez. Partinin önünde duran 3. Konferansı örgütleme görevi için TKP/ML Batı Anadolu Delegesi olarak gittiği Dersim’de 22 Kasım 1986’da ölümsüzleşir.
ÜÇÜNCÜ KONFERANS DELEGELERİ
Onlar toprakta tohum oldular
1986 yılı Kasım ayı sonlarında 3. Konferans hazırlıkları için Konferans Delegeleri Dersime gider. Partizanların bölgede dolaştığının ihbarını alan devlet güçleri, bölgeye askeri yığınak yaparak, operasyon başlatır. Aldıkları ihbarlarla Husunda ve özellikle de Mercanlar bölgesinde operasyonlarını yoğunlaştırırlar. 21 Kasım’da bölge tamamen kuşatılır. Kuşatmayı fark eden Delegeler bölgeyi terk etmeye başlar.
Gece boyunca seyir halindeki birlik, acil ihtiyaçlarının temini için yolları üzerindeki bir eve girerler. Aynı anda bölge üzerinde helikopterin dolaşması ve gittikçe yaklaşan düşman birliklerini fark etmeleri üzerine evi terk ederler. Belli bir mesafeye çekildikten sonra arazinin kuytuluk bir yerinde mevzilenirler.
Evi basıp arayan düşman, boşaltılmış olduğunu görünce arama ve operasyonlarını o çevrede sürdürür. Askerlerin Partizanları fark etmesiyle çatışma başlar. Tüm güçleriyle operasyona çıkan devlet güçleri, hemen çatışma alanında yoğunlaşarak gerilla mevzisini dört bir yandan yoğun bir bomba ve ateş çemberine alır.
Mevzideki gerillaların çemberi yaracak yeterli silah ve cephanesi yoktur. Birçoğunda av kırmaları vardır. Güçler bakımından bu dengesizliğe karşın, sabah erkenden başlayan çatışma geniş bir alana yayılarak saatlerce sürer.
22 Kasım 1986’da yaşanan bu çatışmada Konferans delegeleri; Hüseyin Tosun, Rıza Sökmen, Zeki Uygun, İbrahim Polat, Ünal Küçükbayrak, Ali Rıza Boyoğlu, M. Kemal Yılmaz ve savaşçılar Kamile Öztürk ve İsmail Doğan ölümsüzleşir.